Jaký je správný úhel pohledu na investiční zlato?

Možností, jak nahlížet na investice do zlata je víc, ale v tomto článku popíšu svůj pohled na investice do fyzického zlata, díky němuž vnímám vývoj ceny zlata na burze (nahoru a hlavně dolů) s velkou rezervou a nadhledem.

V čem tkví? Ve zkratce, nemám velká očekávání a předem počítám i s možnou ztrátou.

Ptáte se, proč s takto neoptimistickým pohledem vůbec do zlata investuji? Čtěte dál, zkusím Vám vysvětlit, jak to myslím...

Zlaté spoření? Ne - zlaté pojištění!

Asi jste už slyšeli slovní spojení "zlaté spoření". Je už tak zažité, že jsme jej museli převzít také, aby naši zákazníci pochopili, jaký produkt jim vlastně nabízíme. Byť jde v podstatě o obyčejný nákup zlata na splátky (kupuji větší slitek v pravidelných splátkách přepočítaných na aktuální cenu zlata) případně o pravidelný nákup malých slitků.

Podstatné na tomto slovním spojení je slovo "spoření". Lidé ho znají a mají ho spojené s garancí zhodnocení. Proto ho obchodníci začali používat ve spojení se splátkovým nákupem zlata. Zlato v minulých letech vykazovalo neptřetržitý růst, takže i z úst průměrného obchodníka bylo "zlaté spoření" téměř neodolatelný produkt. Problém je, že u investice do zlata žádná garance zisku není. Jeho cenu určuje nabídka a poptávka. Nelze říct, jestli současná cena je adekvátní, zda je zlato nadhodnocené nebo ještě zdaleka nenaplnilo svůj potenciál. Víme jen to, že v konkrétní chvíli je někdo ochotný za jistou cenu prodat a jiný zase koupit. Toť vše... Další den může být vše jinak.

I přesto, že historie ukazuje, že zlato si svou hodnotu uchovává už celá staletí, a současnost pak, že ekonomický systém založený na půjčkách a dluzích lze zachraňovat jen nekonečným tištěním a znehodnocováním papírových peněz (což zvyšuje cenu zlata), nedívám se na zlato jako na spoření s garancí návratnosti, ale jako na pojištění.

Proč zlaté pojištění?

Protože investice do zlata a pojištění mají některé shodné znaky. Kdy ocením, že vlastním zlato? Když se stane velký průšvih (při velkém znehodnocení měny, při uvalení vysokých daní na jiné investiční instrumenty - které narozdíl od zlata nelze schovat před státem - příkladem budiž nemovitosti, při znárodnění majetku, mimořádných situacích, válečných konfliktech apod.) Stejné to je u pojištění. Stane-li se problém, pak je tu pojistka, která vám ho pomůže vyřešit nebo zmírnit jeho následky.

Co ale, když se pojistná událost nikdy nenastane? V první řadě si asi oddechnete - málokdo se pojišťuje a doufá, že se pojistka naplní. Ve druhé řadě pak přijdete o peníze, které jste za pojistku v průběhu času platili.

A přinejhorším to samé se může stát při investici do "zlatého pojištění". Když zlato ztratí v přepočtu na papírové peníze část své nákupní ceny, vy při prodeji dostanete méně než jste zaplatili. Rozdíl nákupní a prodejní ceny je analogie k součtu plateb za pojistku.

Když se na investiční zlato budete dívat jako na pojištění a budete kromě zhodnocení počítat i s poklesem hodnoty investice jako s poplatkem za pojištění, může vás pak jedině příjemně a pozitivně překvapit případné (a historicky stále poměrně pravděpodobné) zhodnocení vaší investice. Každopádně, jakýkoliv vývoj ceny na burze budete vnímat bez stresu a emocí. Vyhnete se nutkání dělat rychlá a zbrklá rozhodnutí v důsledku i krátkodobého nepříznivého vývoje ceny. Ušetříte čas při hledání nejvhodnější doby, kdy dokola nakupovat a prodávat, abyste vaší investici zhodnocovali a dost možná i peníze, protože kromě ceny burzy budete muset překonávat i marži prodejce, což je ten, kdo z takové strategie bude těžit vždy, z nákupu i prodeje, bez ohledu na cenu zlata na burze.

Rekapitulace - tři rady pro investici do zlata

  • Berte fyzické zlato jako pojištění. Nepočítejte automaticky se zhodnocením, naopak. Zapomeňte na grafy vývoje ceny z minulých období, nic to neříká o budoucnosti. Chcete-li investovat do zlata jen pro rychlý zisk, investujte virtuálně přimo na Forexu.
  • Držte se obecných doporučení pro investice do komodit. Investujte pouze volné finanční prostředky, na kterých nejste existenčně závislí. A nemějte v komoditách více než doporučených 15% svých investic.
  • Cenu na burze neovlivníte. Kdykoliv koupíte, je téměř stejně pravděpodobné, že za hodinu od nákupu bude cena zlata vyšší, jako že klesne. Ovlivnit ale můžete od koho a za jakých podmínek si zlato koupíte. I kdyby hned druhý den po nákupu cena zlata klesla, je příjemnější vědět, že jste nakoupili s nejnižší marží za zprostředkování, než třeba za dvoj nebo trojnásobnou. A tedy, že do černých čísel se dostanete dvakrát nebo třikrát dřív.

Další články

Na co si dát pozor než se upíšete ke spoření do zlata? (9.10.14)

Číst podmínky je třeba u každé smlouvy, u spoření do zlata dvojnásob. Není vždy totiž úplně snadné porozumět všemu a uvědomit si souvislosti.

Jaké jsou triky prodejců, které smluvní podmínky dělají výhodnější pro ně než pro zákazníky, a které upozaďují důležité parametry spoření, čímž jej zdánlivě dělají výhodnějším?

Co dělat, když už do zlata spoříte, ale ne moc výhodně? (9.10.14)

Stejně jako je běžné refinancovat hypotéku u jiné banky za lepších podmínek, i u spoření do zlata jde odejít za lepším.

Pravda, smluvní podmínky se zpravidla snaží takový krok zkomplikovat, či udělat nevýhodný pro zákazníka, ale není to nemožné. My jsme ve většině případů schopni učinit takovou nabídku, že se vyplatí udělat změnu i Vám.

Nejlevnější. 2 roky na trhu. Přes 600 zákazníků. 100% spokojenost.

Internetové stránky investicnizlato.cz provozuje InvestičníZlato.cz s.r.o., IČ: 047 51 582

Obsah těchto stránek nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články je třeba vnímat pouze jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti InvestičníZlato.cz s.r.o. Mějte vždy na paměti, že při nákupu investičního zlata a stříbra jste vystaveni riziku ztráty. Cena zlata i stříbra roste a klesá v závislosti na stavu světových trhů.