Neveřejné obchodní podmínky

Uznávám, že ne každému tohle vadí, ale pro mě je to zkrátka překážka hned na začátku výběru dodavatele čehokoliv, když nemůžu dopředu zjistit podmínky jeho nabídky. Čas jsou peníze, a trmácet se do jeho kanceláře, jen kvůli tomu, abych zjistil, že jeho nabídka je nic moc, na to čas opravdu nemám. Samozřejmě, z pohledu prodejců to má velmi dobrý (až existenční) důvod, ví, že při osobním kontaktu přesvědčí pro svůj produkt větší množství zákazníků. Respektive jinak, kdyby zveřejnili své podmínky předem, zákazník by na schůzku ve většině případů vůbec ani nepřišel. Veřejná nabídka je alespoň z mého pohledu známkou sebevědomé firmy, která je přesvědčena o kvalitě svého produktu a nebojí se srovnání s konkurencí. Z takových společností si dodavatele vybírám já a přitom to nutně nemusí být vždy nejlevnější nabídka na trhu.

Vstupní poplatek

Největší výhodou vstupního poplatku pro obchodníka je to, že podstatnou část zisku (až polovinu) dostane dřív než Vy cokoliv naspoříte. Jakmile už drahý poplatek vypočtený z cílové částky zaplatíte, jste uvázán ve spoření. Sice můžete přestat spořit dřív, ale vstupní poplatek (resp. jeho část odpovídající nevyužití celé cílové částky) už Vám obchodník nevrátí. Jediné pozitivum tohoto poplatku je, že zákazník vidí jeho přesnou a konečnou výši. Zde je na místě alespoň rada, že když už si chcete založit spoření se vstupním poplatek odvozeným z cílové částky, tak volte rozumnou výši. Kdykoliv jde (ke spokojenosti obchodníka) spoření prodloužit a navýšit cílovou částku. Zkrátit spoření sice můžete také, ale vstupní poplatek už Vám obchodník nevrátí.

Nákupní cena zlata

Když zaplatíte za vstupní poplatek, mohlo by se zdát, že pak už jen platíte za zlato. Většinou je v podmínkách jen informace, že se nakupuje za cenu na webu obchodníka. Ale o kolik je to dražší než cena zlata na burze? To aby si člověk vzal kalkulačku a sám si to spočítal (nebo využil naší on-line kalkulačku, která to spočítá za Vás). Ale když už si tedy to navýšení spočítate, tak co když to navýšení v budoucnu obchodník zvedne? Zde je velmi důležité mít ve smlouvě přesně uvedené, jak velké to navýšení bude po celou dobu spoření a od jaké ceny zlata se vaše nákupní cena vlastně odvíjí.

Neurčitě datum fixace ceny

Tento trik spočívá v tom, že prodejce si vyhradí několik dní od přijetí vaší platby, aby vám cenu zafixoval. V praxi pak může pro vás zlato nakoupit vždy první den a pokud druhý nebo třetí den cena zlata povyroste, vám může napsat, že bohužel nakoupil až v den, kdy byla cena nejvýš. Rozdíl ve skutečné nákupní ceně a nákupní ceně ze dne, ktery vám uvedl, je jeho další zisk na Váš úkor.

Zavádějící srovnání nákupní ceny

Aby obchodník ukázal, že je nákupní cena za gram levná, dost často argumentuje srovnáním s cenou jednogramového slitku. Proč to dělá? Protože u jednogramového slitku se na ceně nejvýrazněji podílí výrobní náklad (až 20%). Což je také důvod, proč se do nich ve větším množství investuje naprosto minimálně. Nejčastěji se nakupují jen jako dárky. Srovnání je to jistě na pohled pěkné, ale úplně mimo, v rámci spoření totiž nenakupujete jednogramové slitky, ale zpravidla větší slitky jako unce, u které je cena za gram řádově nižší. Tedy relevantní by bylo srovnat běžnou cenu uncového slitku na trhu přepočtenou na gram s nákupní cenou za gram, kterou uvádí prodejce pro spoření, a nejednou by nákupní cena ve spoření byla (správně) dražší.

Spočítejte si celkové náklady

Předchozí odstavce jsou jen radami, na co si dát v obchodních podmínkách pozor. Nemají za cíl ukazovat na nějaké konkrétní spoření na trhu, ale zdůraznit důležitost toho, aby zákazník znal celkovou sazbu nákladů spoření a uměl mezi sebou porovnat různé nabídky. Pokud nejste fanoušky tužky a papíru, spočítat náklady spoření do zlata můžete jednoduše i na naší on-line kalkulačce.

Jak je to u nás

V první řadě, u našeho spoření není žádná cílová částka, jednotkou je pro nás jeden slitek, který je při doporučené měsíční úložce zakoupen nejdéle za rok. Je pouze vaše věc, jak dlouho a jakým tempem budete zlato nakupovat. Cílová částka stejně v praxi slouží jen jedinému účelu a to výpočtu vstupního poplatku. U našeho spoření není žádný vstupní poplatek, pouze jediná a pevná procentuelní sazba navýšení ceny zlata, která se odvíjí od veřejně přístupného údaje, jakým je London fix LMBA, a fixace ceny probíhá vždy podle nejbližšího vyhlášeného London fixu od přijetí splátky, který vyjde.

Další články

Co dělat, když už do zlata spoříte, ale ne moc výhodně? (9.10.14)

Stejně jako je běžné refinancovat hypotéku u jiné banky za lepších podmínek, i u spoření do zlata jde odejít za lepším.

Pravda, smluvní podmínky se zpravidla snaží takový krok zkomplikovat, či udělat nevýhodný pro zákazníka, ale není to nemožné. My jsme ve většině případů schopni učinit takovou nabídku, že se vyplatí udělat změnu i Vám.

Jak investovat do zlata a zůstat v klidu při poklesu ceny? (8.10.14)

Moje rada pro spokojenou dlouhodobou investici do zlata zní - dívejte se na investiční zlato jako na pojištění.

Možností, jak nahlížet na investice do zlata je víc, ale v tomto článku popíšu svůj pohled na investice do fyzického zlata, díky němuž vnímám vývoj ceny zlata na burze (nahoru a hlavně dolů) s velkou rezervou a nadhledem.

Nejlevnější. 2 roky na trhu. Přes 600 zákazníků. 100% spokojenost.

Internetové stránky investicnizlato.cz provozuje InvestičníZlato.cz s.r.o., IČ: 047 51 582

Obsah těchto stránek nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články je třeba vnímat pouze jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti InvestičníZlato.cz s.r.o. Mějte vždy na paměti, že při nákupu investičního zlata a stříbra jste vystaveni riziku ztráty. Cena zlata i stříbra roste a klesá v závislosti na stavu světových trhů.